Laatste interviews met Jotika Hermsen

Gisteren en vandaag interviewde ik Jotika Hermsen voor het laatst, voordat ik deel 4 van haar biografie ga schrijven. Die gaat over haar boeddhistische periode vanaf 1986. Hiervoor sprak ik de afgelopen maanden ook met 23 mensen die met haar samenwerk(t)en in deze periode. Verder bestudeerde ik een heleboel geschreven materiaal, zoals dagboeken, notulen en nieuwsbrieven. Aan informatie dus geen gebrek! Volgende week beginnen mijn laatste schrijfmaanden. Heel spannend om alles wat ik gehoord en gelezen heb, om te toveren in een samenhangend, evenwichtig en vooral fijn leesbaar verhaal.

 

Deel dit bericht:

Winternummer Genoeg over hoop houden in barre tijden

Hoe hou je hoop in deze tijden van klimaatverandering en andere maatschappelijke rampen, zoals de grote winst van de PVV? Michiel Bussink schrijft erover in het net verschenen winternummer van Genoeg. In het redactioneel beschrijf ik hoe ik zelf de moed erin houd: door zoveel mogelijk in de natuur te zijn en me te omringen door mensen die me inspireren. Genoeg lezen helpt me ook, want al onze artikelen gaan over mensen die een positieve bijdrage leveren aan deze wereld. Wil je eens kennismaken met ons blad? Bestel dan een nummer of neem een abonnement op www.genoeg.nl.

Deel dit bericht:

Herfstnummer Genoeg verschijnt 15 september

Deze week verschijnt het herfstnummer van Genoeg, met onder meer een pleidooi om te stoppen met multitasken. Dat is mij uit het hart gegrepen, want daar word je heel ongelukkig van. Verder een interview met cabaretier Hans Sibbel (Lebbis) en tips om rijk te worden van journalist Vincent Kouters, die een ton bij elkaar wist te sparen. In een nieuwe rubriek zetten we mensen in de schijnwerpers die in hun eigen omgeving ‘goed bezig’ zijn. Dit keer zijn dat twee vrouwen die maandelijks kleding repareren voor de deur van een modeketen in Utrecht. En we maakten een reportage over het opbouwen van een voedselbos. Dit is het derde nummer van Genoeg onder mijn hoofdredacteurschap. Op onze laatste redactievergadering sprak de redactie zich positief uit over mijn functioneren, dus ik mag hier nog een tijdje mee doorgaan.

Deel dit bericht:

Biografie verschijnt in september 2024

De biografie van meditatieleraar Jotika Hermsen zal in september 2024 verschijnen. Dat sprak ik vandaag af met uitgever Sanne Broekhuis van Samsara. Deel 1 tot en met 3 zijn inmiddels klaar, over Jotika’s jeugd, haar christelijke kloosterleven en haar feministische en cocounselingtijd. Met deel 4, over haar leven als boeddhiste, ben ik deze week begonnen. De komende maanden interview ik een groot aantal mensen om Jotika heen over deze periode van haar leven, sinds ze in 1986 de boeddhistische meditatie ontdekte. Jotika zelf sprak ik al over deze tijd. Vorige en deze week zochten we haar foto’s uit. Een selectie daarvan zal ook in het boek worden opgenomen.

Deel dit bericht:

Deel 3 biografie Jotika Hermsen bijna af

Joke Hermsen in 1983

Ruim een jaar werk ik nu een groot deel van mijn tijd aan de biografie van de boeddhistische meditatieleraar Jotika Hermsen. Voor de zomervakantie rond ik deel 3 af, over haar tijd als Nederlandse leidster van de internationale cocounselingbeweging. Een fascinerende club, waar ik nog weinig over wist, en waar nog nauwelijks over is gepubliceerd. Aan de hand van vele jaargangen van de nieuwsbrief en interviews met betrokkenen diepte ik de geschiedenis van die beweging op. In dezelfde tijd werkte Jotika (toen Joke) als docent op een feministische post-hbo in Amsterdam, waar ook veel met cocounseling werd gewerkt. Ook daarover haalde ik veel informatie boven water, onder meer aan de hand van het archief van collega Anja Meulenbelt en een interview met haar. In totaal verwacht ik dat het boek rond de 300 pagina’s zal tellen. Aan de hand van het levensverhaal van de nu bijna 91-jarige Jotika Hermsen schetst dit een beeld van bijna honderd jaar spirituele ontwikkeling. Uitgever Sanne Broekhuis en redacteur Ander Opmeer waren enthousiast over deel 1 en 2; deze zomer zullen ze ook deel 3 lezen. Vanaf september ga ik verder met deel 4, over het boeddhisme. Daarvoor hoop ik in het najaar een heleboel mensen te spreken. In het voorjaar van 2024 schrijf ik mede op basis daarvan deel 4.

Deel dit bericht:

Verschijning zomernummer Genoeg

Mijn eerste half jaar als hoofdredacteur van Genoeg is voorbijgevlogen. Deze week verschijnt alweer het tweede nummer dat ik helemaal in goede banen mocht leiden. Met hierin onder meer een persoonlijk verhaal van journalist en gedragspsycholoog Chantal van der Leest over haar ‘coming out’ als activist bij Extinction Rebellion, Het genoeg van advocate Bénédicte Ficq, een portret van theatermaker Denise Harleman, die geld inzamelt voor wie het nodig heeft, en een reportage over kinderen die les krijgen in de buitenlucht. Mijn redactioneel vind je hier. Kennismaken met hét tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder? Hier vind je meer informatie.

Deel dit bericht:

Lezing Jotika Hermsen op inspiratiefestival Samsara

Op zaterdag 13 mei hield boeddhistisch meditatieleraar Jotika Hermsen (90) een lezing over boeddhisme op het inspiratiefestival van uitgeverij Samsara in de Vondelkerk in Amsterdam. Aanleiding was de verschijning van de derde druk van haar boek Anders zien, waarvan ik de redactie deed. Bij dezelfde uitgeverij komt volgend jaar mijn biografie uit van Jotika Hermsen. De eerste twee delen van haar levensverhaal (tien hoofdstukken) heb ik inmiddels zo goed als klaar: over haar jeugd als oudste boerendochter en haar 24 jaar als christelijk kloosterzuster. Tot de zomer ben ik bezig met deel 3, waarin ze regionaal leidster wordt van de cocounselingbeweging en collega van Anja Meulenbelt op een feministische post-hbo-opleiding. Deel 4 zal gaan over haar kennismaking met het boeddhisme, haar activiteiten als meditatielerares en leidinggevende van een boeddhistische tempel in Amsterdam en haar wijding tot boeddhistische non. Inmiddels heb ik Jotika dertien keer een hele dag gesproken, achttien interviews gehouden met mensen om haar heen en veel relevant historisch materiaal verzameld en bestudeerd. Het blijft een prachtig project!

Deel dit bericht:

Redactie van drie nieuwe boeken

Ciska Mathes

De afgelopen maanden werkte ik aan de redactie van drie boeken. Vooral van Ciska Mathes’ beschrijving van haar ervaringen tijdens een vijfjarig verblijf in een Japans zenklooster heb ik gesmuld. Het verschijnt in 2023 bij uitgeverij Asoka. Ik redigeerde ook een biografie van de jezuïet Nicolaas Kluiters, geschreven door Carole Dagher en vertaald en grondig bewerkt door Benoit Lannoo (uitgeverij Berne Media). Het derde boek gaat over coaching met behulp van het interessante Japanse concept ikigai van Paul Verveen (Ik ga waar ik voor sta, uitgeverij Thema). Ook deze boeken zullen komend voorjaar in druk verschijnen. Op 24 november was de presentatie van Verslaving als kans van Arold Langeveld. Ik begeleidde hem bij het schrijven van dit boek in opdracht van uitgeverij Samsara. Voorin het exemplaar dat ik van hem kreeg, schreef hij: ‘Voor Frieda, die me er doorheen loodste’.

Deel dit bericht:

Hoofdredacteur van Genoeg

Vandaag viel het winternummer van Genoeg op de mat. Daarin laten we onze lezers weten dat Heleen van der Sanden per 1 januari stopt als uitgever, art director en hoofdredacteur. Pepijn Dobbelaer van Virtùmedia wordt onze nieuwe uitgever, Twinmedia gaat de vormgeving verzorgen en ik word voorlopig de nieuwe hoofdredacteur; in de loop van het volgend jaar kijken we of ons dat van alle kanten bevalt. Ik was al adjunct-hoofdredacteur, dus heel veel taken krijg ik er niet bij, maar de overgang naar de nieuwe uitgever zal wel wat extra tijd vergen. Het zal een gemis zijn om niet meer zo nauw met Heleen samen te werken. Gelukkig blijft ze het komende jaar nog wel ‘in de buurt’ om de overgang naar de nieuwe uitgever en vormgever in goede banen te leiden. Voor het winternummer maakte ik een afscheidsinterview met haar, waarin ze terugblikt op zestien jaar Genoeg en vertelt wat ze in 2023 met haar vrijgekomen tijd gaat doen: twaalf grote schilderijen maken, geïnspireerd door steeds een andere inheemse boom, die samen één groot kunstwerk gaan vormen.

Deel dit bericht:

Biografie van Jotika Hermsen en derde druk Anders zien

Sinds mei van dit jaar ben ik een groot deel van mijn werktijd bezig met het schrijven van de biografie van Jotika Hermsen (90), boeddhistisch meditatielerares en non, die eerder 24 jaar leefde als franciscanes. Daarvoor ben ik haar intensief aan het interviewen, en ook een heleboel mensen om haar heen, uit haar verschillende levensfasen. Daarnaast doe ik archiefonderzoek. Op die manier breng ik niet alleen haar eigen spirituele ontwikkeling in kaart, maar schets ik ook een beeld van negentig jaar religieuze ontwikkelingen in Nederland. Dit project zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 uitmonden in een boek. Uitgeverij Samsara gaat het publiceren (onder voorbehoud, als het eerste hoofdstuk ze bevalt). Dezelfde uitgeverij brengt komend voorjaar een herdruk uit van het boek Anders zien, met teksten van Jotika Hermsen, samengesteld door mij en vormgegeven door Heleen van der Sanden. De tweede druk is namelijk alweer helemaal uitverkocht.

Deel dit bericht:
Webdesign en Realisatie - Rode Rups RodeRups
Copyright © 2024 Frieda Pruim tekst en redactie - All Rights Reserved
Powered by WordPress & Atahualpa