Barbara Stok in zomernummer Genoeg

Ga je nog wat leuks doen?’, vroeg een collega. We hadden een lang weekend voor de boeg, en zij ging naar het buitenland. Ik had geen grootse plannen. Een week eerder was ik een paar dagen op retraite geweest op een mooie plek in Drenthe. We waren met een groep, maar spraken niet met elkaar, en zetten onze smartphones uit. Ik had genoten van deze prikkelarme dagen. Wat zie je veel als je in stilte van bos en hei geniet, en wat smaakt eten heerlijk als je er niet doorheen praat! Daar had ik me weer eens gerealiseerd dat het voor je geluksgevoel niet zoveel uitmaakt wát je doet. Het zit ’m meer in de aandacht die je eraan schenkt.

Ook de Groningse striptekenares Barbara Stok leeft op die manier. Vanaf het net verschenen zomernummer van Genoeg deelt ze daarvan steeds iets in een stripcolumn. Onder de alledaagse scènes die ze tekent, liggen vaak levensvragen zoals: Wat maakt een mens gelukkig? Wat is vrijheid? Wat is genoeg? Voor het zomernummer portretteerden we haar. ‘Terug naar minder?’, zegt zij. ‘Nee, we gaan vooruit naar minder.’ Verder in dat nummer onder meer een interview met de zangeres Lakshmi, een reportage over burgerinitiatief Land van Ons en tips voor een dagje bijna gratis uit in Den Bosch.

 

Deel dit bericht:

Biografie voorgelezen aan Jotika Hermsen

De afgelopen vijf dagen was ik bij Jotika Hermsen om de biografie voor te lezen die op 20 september over haar zal verschijnen. Voor ons allebei was het heel spannend of ik haar leven met dit boek recht had gedaan. Haar hele geschiedenis trok nog eens aan haar voorbij, met alle ups en downs. Geregeld riep ze uit: ‘Moet dat er echt in?’ en ‘Het gaat wel erg veel over mij’. Maar ze knikte ook veel instemmend en haar correcties waren bescheiden. Ze vindt het fijn dat de vele levensbeschouwelijke ontwikkelingen die zij de afgelopen eeuw heeft meegemaakt, zijn vastgelegd, zodat ze niet in de vergetelheid verdwijnen. In de loop van de week ging ze beseffen dat dit is wat een biografie behelst: veel prijsgeven van wat je ten diepste raakt en beweegt, en anderen hun mening over je laten geven – waarbij ze het met kritiek minder moeilijk had dan met lofprijzingen. Ik bewonder haar moed om, terwijl ze nog leeft, haar hele persoonlijke en spirituele ontwikkeling te delen. De uil op de foto gaf ik haar als dank voor al haar tijd, vertrouwen en openhartigheid.

Deel dit bericht:

Lentenummer Genoeg is uit

Wist je dat je vogels en insecten een groot plezier doet met inheemse planten in je tuin? Anne Havelaar schrijft erover in het net verschenen lentenummer van Genoeg. Daarin ook een interview met actrice Margôt Ros, een portret van Saskia Sampimon van Thegreenlist.nl, een reportage over de Green Outlet Store in Amersfoort en tips over het kopen van een huis zonder makelaar. Ondertussen ben ik ook alweer druk bezig met het zomernummer, en met gesprekken over een aantal vernieuwingen vanaf het herfstnummer. Vandaag vond ik daarvoor een aantal nieuwe auteurs.

Deel dit bericht:

Tekst biografie Jotika Hermsen bijna af

Jotika als 50-jarige

Deze en volgende week leg ik de laatste hand aan de tekst van de biografie van Jotika Hermsen. De titel wordt ‘Jotika Hermsen. De vier levens van een spiritueel pionier’. Het boek gaat ruim 300 pagina’s tellen, inclusief vier fotokaternen. Volgende week interview ik de hoofdpersoon nog één keer, om de laatste losse eindjes met haar door te nemen. Eind volgende week gaat de tekst naar de redacteur. Als ik haar opmerkingen heb verwerkt, leg ik de citaten voor aan de ruim veertig geïnterviewden. Ondertussen ben ik al aan het nadenken over de boekpresentatie, waarschijnlijk op vrijdagmiddag 20 september. Ik hou jullie op de hoogte!

Deel dit bericht:

Laatste interviews met Jotika Hermsen

Gisteren en vandaag interviewde ik Jotika Hermsen voor het laatst, voordat ik deel 4 van haar biografie ga schrijven. Die gaat over haar boeddhistische periode vanaf 1986. Hiervoor sprak ik de afgelopen maanden ook met 23 mensen die met haar samenwerk(t)en in deze periode. Verder bestudeerde ik een heleboel geschreven materiaal, zoals dagboeken, notulen en nieuwsbrieven. Aan informatie dus geen gebrek! Volgende week beginnen mijn laatste schrijfmaanden. Heel spannend om alles wat ik gehoord en gelezen heb, om te toveren in een samenhangend, evenwichtig en vooral fijn leesbaar verhaal.

 

Deel dit bericht:

Winternummer Genoeg over hoop houden in barre tijden

Hoe hou je hoop in deze tijden van klimaatverandering en andere maatschappelijke rampen, zoals de grote winst van de PVV? Michiel Bussink schrijft erover in het net verschenen winternummer van Genoeg. In het redactioneel beschrijf ik hoe ik zelf de moed erin houd: door zoveel mogelijk in de natuur te zijn en me te omringen door mensen die me inspireren. Genoeg lezen helpt me ook, want al onze artikelen gaan over mensen die een positieve bijdrage leveren aan deze wereld. Wil je eens kennismaken met ons blad? Bestel dan een nummer of neem een abonnement op www.genoeg.nl.

Deel dit bericht:

Herfstnummer Genoeg verschijnt 15 september

Deze week verschijnt het herfstnummer van Genoeg, met onder meer een pleidooi om te stoppen met multitasken. Dat is mij uit het hart gegrepen, want daar word je heel ongelukkig van. Verder een interview met cabaretier Hans Sibbel (Lebbis) en tips om rijk te worden van journalist Vincent Kouters, die een ton bij elkaar wist te sparen. In een nieuwe rubriek zetten we mensen in de schijnwerpers die in hun eigen omgeving ‘goed bezig’ zijn. Dit keer zijn dat twee vrouwen die maandelijks kleding repareren voor de deur van een modeketen in Utrecht. En we maakten een reportage over het opbouwen van een voedselbos. Dit is het derde nummer van Genoeg onder mijn hoofdredacteurschap. Op onze laatste redactievergadering sprak de redactie zich positief uit over mijn functioneren, dus ik mag hier nog een tijdje mee doorgaan.

Deel dit bericht:

Biografie verschijnt in september 2024

De biografie van meditatieleraar Jotika Hermsen zal in september 2024 verschijnen. Dat sprak ik vandaag af met uitgever Sanne Broekhuis van Samsara. Deel 1 tot en met 3 zijn inmiddels klaar, over Jotika’s jeugd, haar christelijke kloosterleven en haar feministische en cocounselingtijd. Met deel 4, over haar leven als boeddhiste, ben ik deze week begonnen. De komende maanden interview ik een groot aantal mensen om Jotika heen over deze periode van haar leven, sinds ze in 1986 de boeddhistische meditatie ontdekte. Jotika zelf sprak ik al over deze tijd. Vorige en deze week zochten we haar foto’s uit. Een selectie daarvan zal ook in het boek worden opgenomen.

Deel dit bericht:

Deel 3 biografie Jotika Hermsen bijna af

Joke Hermsen in 1983

Ruim een jaar werk ik nu een groot deel van mijn tijd aan de biografie van de boeddhistische meditatieleraar Jotika Hermsen. Voor de zomervakantie rond ik deel 3 af, over haar tijd als Nederlandse leidster van de internationale cocounselingbeweging. Een fascinerende club, waar ik nog weinig over wist, en waar nog nauwelijks over is gepubliceerd. Aan de hand van vele jaargangen van de nieuwsbrief en interviews met betrokkenen diepte ik de geschiedenis van die beweging op. In dezelfde tijd werkte Jotika (toen Joke) als docent op een feministische post-hbo in Amsterdam, waar ook veel met cocounseling werd gewerkt. Ook daarover haalde ik veel informatie boven water, onder meer aan de hand van het archief van collega Anja Meulenbelt en een interview met haar. In totaal verwacht ik dat het boek rond de 300 pagina’s zal tellen. Aan de hand van het levensverhaal van de nu bijna 91-jarige Jotika Hermsen schetst dit een beeld van bijna honderd jaar spirituele ontwikkeling. Uitgever Sanne Broekhuis en redacteur Ander Opmeer waren enthousiast over deel 1 en 2; deze zomer zullen ze ook deel 3 lezen. Vanaf september ga ik verder met deel 4, over het boeddhisme. Daarvoor hoop ik in het najaar een heleboel mensen te spreken. In het voorjaar van 2024 schrijf ik mede op basis daarvan deel 4.

Deel dit bericht:

Verschijning zomernummer Genoeg

Mijn eerste half jaar als hoofdredacteur van Genoeg is voorbijgevlogen. Deze week verschijnt alweer het tweede nummer dat ik helemaal in goede banen mocht leiden. Met hierin onder meer een persoonlijk verhaal van journalist en gedragspsycholoog Chantal van der Leest over haar ‘coming out’ als activist bij Extinction Rebellion, Het genoeg van advocate Bénédicte Ficq, een portret van theatermaker Denise Harleman, die geld inzamelt voor wie het nodig heeft, en een reportage over kinderen die les krijgen in de buitenlucht. Mijn redactioneel vind je hier. Kennismaken met hét tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder? Hier vind je meer informatie.

Deel dit bericht:
Webdesign en Realisatie - Rode Rups RodeRups
Copyright © 2024 Frieda Pruim tekst en redactie - All Rights Reserved
Powered by WordPress & Atahualpa