Feest bij verschijning van Anders zien in Naarden

Op zondagmiddag 15 mei vierden we de verschijning van Anders zien. De mooiste teksten van meditatieleraar Jotika Hermsen op de boeddhistische feestdag Vesak. Meer dan tachtig mensen waren op deze zomerse dag naar Naarden gekomen om Jotika met haar boek te feliciteren. Ze zeiden blij te zijn dat ik Jotika ervan heb kunnen overtuigen een deel van haar teksten te publiceren; we krijgen er veel positieve reacties op. Ik vertelde als redacteur en samensteller iets over de totstandkoming van het boek, Jotika ging in op wat haar zo aanspreekt in het boeddhisme en Heleen van der Sanden zei iets over onze bijzondere samenwerking en de vormgeving van de bundel. Daarna zongen we liederen uit verschillende religieuze tradities, begeleid door Andrea Hauser, en las Jotika twee columns voor uit haar boek. Het was een prachtige middag, een mooie aanvulling op de online boekpresentatie van 24 maart.

Deel dit bericht:

Journalistieke evaluatie van pilot in huisartspraktijk

De afgelopen weken werkte ik aan de journalistieke evaluatie van een interessante pilot bij drie huisartspraktijken in Utrecht Oost: zij experimenteerden in 2021-2022 met een nieuwe benadering van mentale gezondheid. Praktijkondersteuners boden samen met professionele ervaringsdeskundigen patiënten met – vaak complexe – psychische problemen een ‘herstel-ondersteunende intake’ aan. In deze gesprekken konden ze in een gelijkwaardige sfeer hun verhaal vertellen, zonder dat er meteen een etiketje op ze werd geplakt. De resultaten zijn veelbelovend. Patiënten voelden zich vaak voor het eerst écht gehoord, zo bleek uit interviews met de drie betrokken praktijkondersteuners, de drie ervaringsdeskundigen en de drie leidinggevenden van de pilot. Zij werden getraind door psychiater Marijke van Putten van GGZ Noord-Holland-Noord (op de foto), waar al sinds 2018 met deze benadering wordt gewerkt. De resultaten van de pilot in Utrecht worden in de vorm van een magazine gepresenteerd.

Deel dit bericht:

Eerste exemplaar van ‘Anders zien’ overhandigd aan auteur

Donderdagochtend 24 maart was het zover: als samensteller en redacteur mocht ik het eerste exemplaar van ‘Anders zien’ overhandigen aan auteur Jotika Hermsen, in haar woonplaats Heino, waar ik ben opgegroeid. Vormgeefster Heleen van der Sanden had het verpakt in een zijden sjaal. Jotika was blij verrast met het resultaat, en pakte het steeds weer even om erin te bladeren. Mijn exemplaar kreeg ik vervolgens uit handen van Heleen. De andere vier aanwezigen kregen ook een in sjaal verpakte bundel, die alom werd bewonderd. ’s Avonds was er een online boekpresentatie met 150 deelnemers, waarvoor Jotika en ik werden geïnterviewd door meditatieleraar Joost van den Heuvel Rijnders. Dit interview is hier terug te zien.

 

Deel dit bericht:

Nieuwe boeken voor uitgeverij Thema

De afgelopen weken werkte ik aan drie nieuwe publicaties voor Thema, de uitgeverij van Schouten & Nelissen. Goed genoeg. Weg met je onzekerheid is een nieuw boek, geschreven door de jonge coach Esmée van der Hagen. Het wordt nu gedrukt en zal rond 19 april verschijnen. Verder redigeerde ik de herziene tekst van Hebbes! van Marjo Louwers-Janssen, een boek met meer dan 800 competentiegerichte selectievragen, en corrigeerde ik Druk druk druk… Over vitaliteit en stressbestendigheid van Carry Petri en Jolanda Bouman. Ook deze boeken liggen inmiddels bij de drukker.

Deel dit bericht:

Boekpresentatie Anders zien op 24 maart

Anders zien, het boek met de mooiste teksten van meditatieleraar Jotika Hermsen, ligt nu bij de drukker. Op donderdag 24 maart zal het verschijnen. De online boekpresentatie is die avond van 20.00 tot 21.15 uur op 30Now. Auteur Jotika Hermsen en ik, als redacteur van het boek, worden dan geïnterviewd door meditatieleraar Joost van den Heuvel Rijnders. Via deze link vind je ook meer informatie over het boek: een inkijkexemplaar  en de mogelijkheid om het boek nu al te bestellen. Op zondag 15 mei van 14.00-15.30 uur is er een feestje in Naarden om de verschijning van het boek te vieren. Wil je daar bij zijn, stuur me dan een mailtje. Meer informatie over het programma krijg je dan toegestuurd.

Deel dit bericht:

Begeleiding van boek over verslaving

Voor uitgeverij Samsara begeleid ik dit voorjaar Arold Langeveld van Alheel Counseling bij het schrijven van een boek over zijn onconventionele begeleiding van mensen die zijn vastgelopen in hun verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Hij gaat ervan uit dat iedereen in zekere zin verslaafd is, al is het ‘maar’ aan internet en social media. Verslaving is volgens hem een vlucht om niet te hoeven voelen wat er in je speelt. Zijn aanpak om dit te doorbreken is zo succesvol dat verschillende uitgevers hem vroegen om erover te schrijven. Spreken ligt hem beter, dus hij was zoekende naar de juiste vorm. Samsara vroeg me om hem daarbij te helpen. Dat is heel leuk om te doen, omdat het zo boeiend is wat hij te zeggen heeft, én omdat hij zo open staat voor mijn feedback. Deel 1 is inmiddels grotendeels af; ik kijk uit naar deel 2!

Deel dit bericht:

Boek met teksten Jotika Hermsen bijna klaar

Een jaar nadat ik boeddhistisch meditatieleraar Jotika Hermsen (89) voorstelde een boek te maken met haar mooiste teksten, leggen we de laatste hand aan het manuscript. We hebben 55 teksten geselecteerd, een mix van columns en lezingen, ik heb ze geredigeerd en Jotika heeft ze nog eens doorgenomen. Zij schrijft nu haar inleiding; volgende week gaat tekst en beeld naar vormgeefster Heleen van der Sanden, en eind maart zal het boek ‘Anders zien’ verschijnen. Het telt 224 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Je kunt dit boek nu al bestellen, en dat is aan te raden, want het zal in een beperkte oplage verschijnen. Een inkijkje in het boek en het bestelformulier vind je hier.

 

Deel dit bericht:

Redactie van boek over non-dualiteit en coaching

Paul Smit

Deze maand doe ik de redactie van een boek over non-dualiteit en coaching. Ik vind het erg boeiend en opvallend toegankelijk geschreven met veel persoonlijke voorbeelden, dus ik werk eraan met veel plezier. De auteurs zijn coaches Paul Smit, Cees van Elst en Hartini van Rijssel. Paul werkt ook als spreker en cabaretier en Hartini (zijn partner) als professioneel violist, leer ik uit het manuscript. Het boek is aan te bevelen voor coaches die affiniteit hebben (of willen krijgen) met het non-duale gedachtegoed, maar net zo goed voor mensen (inclusief coaches) die hinderlijke gedragspatronen, piekergedachten en pijn op een andere manier willen leren benaderen. Het verschijnt in juli volgend jaar bij uitgeverij Samsara, dus nog even geduld!

Deel dit bericht:

Inleidingen tijdens zingevingsretraite

Van 8 tot 13 november vond de zingevingsretraite van Sangha Metta weer plaats in Naarden. Het was de vierde keer dat ik deze retraite organiseerde samen met de boeddhistische leraren Jotika Hermsen en Inez Roelofs. Elke dag had een thema: zingeving, lijden, zelfloosheid/mystiek en verlichting/verlossing. ’s Morgens hield ik daarover een inleiding vanuit verschillende perspectieven en levensbeschouwingen, aan de hand van boeken en persoonlijke ervaringen, gevolgd door een uur meditatie-in-dialoog, begeleid door Inez. ’s Middags mediteerden we in stilte en ’s avonds sprak Jotika over de vier thema’s vanuit boeddhistisch perspectief. Ter afsluiting zongen we een uur liederen uit diverse religieuze tradities onder leiding van Andrea Hauser. Het was een inspirerende week.

Deel dit bericht:

Eerste boek voor uitgeverij Thema

De afgelopen weken werkte ik aan de redactie van een eerste boek voor Thema, uitgeverij op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Uitgever Joke Carlier vroeg me voor deze klus. Ik redigeerde ‘Volgende keer beter. Leren van klachten over je organisatie’ van Manja Bomhoff en Yvonne van der Vlugt. De interessante tekst van deze twee wetenschapsters maakte ik toegankelijker voor een breed publiek. Het boek zal eind dit jaar verschijnen. Ik deed ook de redactie van ‘De androgyne man’ van danscoach Jaap van Manen, dat volgend jaar zal verschijnen bij uitgeverij De Driehoek, imprint van Milinda Uitgevers. Zijn vorige boek, ‘Dansend tot je essentie’ (2019), bewerkte ik ook.

Deel dit bericht:
Webdesign en Realisatie - Rode Rups RodeRups
Copyright © 2022 Frieda Pruim tekst en redactie - All Rights Reserved
Powered by WordPress & Atahualpa