Al maanden keek ik ernaar uit mijn kledingkast onder handen te nemen. Ik had het zo druk gehad en zoveel thuis gewerkt, dat ik steeds naar de kleren had gegrepen die ik het liefste draag. Wat had ik nou eigenlijk precies, wat kon daarvan weg en wat voor nieuwe kleren had ik nodig? Op een regenachtige zaterdag ging ik aan de slag. Aan het einde van de dag had ik een zak vol kleren voor de kringloop. Ik had meer ruimte gekregen in mijn kast, en die meteen maar even gesopt. Maar het mooiste resultaat was dat ik een aantal fijne kledingstukken had herontdekt waarvan ik vergeten was dat ik ze had. Door weg te doen wat me niet beviel, kreeg ik meer zicht op waar ik blij mee was, en ontdekte ik dat ik niks nieuws hoefde aan te schaffen.
Laura den Edel schrijft in het net verschenen herfstnummer van Genoeg over zelf kleding maken. Dat levert veel meer op dan een nieuw kledingstuk: het geeft voldoening, en doet je beseffen hoeveel inspanning en materiaal er in kleding zitten. Daardoor krijg je groot respect voor de makers en de natuur, waardoor je meer gaat stilstaan bij het kopen van iets nieuws: heb ik het wel nodig, kan ik het ook zelf maken of tweedehands kopen, worden de makers er eerlijk voor beloond en brengt het materiaal geen schade toe aan de aarde?
De afgelopen maanden hebben we gewerkt aan vernieuwing van Genoeg. Het magazine bevat vanaf nu meer grote verhalen en een aantal nieuwe rubrieken: Carlijn Assink portretteert mensen die bewust klein wonen; Gera van den Berg geeft bespaartips en ‘moesmeisje’ Kim Nelissen geeft tips voor het verbouwen van eigen groente, het hele jaar rond.