Diet Middelman

cover-diet-nieuwstOnafhankelijk, stoer en eigenzinnig. Dat was Diet Middelman (1924-2016) ten voeten uit. Ze had bewust geen partner en kinderen. Op haar tachtigste klom ze nog op het dak van haar huis om er iets te repareren. Als twintiger woonde ze een aantal maanden in een tent. De antigoeroe Krishnamurti was haar grote inspiratiebron. Over haar uitgesproken meningen ging ze graag het debat aan. Op menige werkplek botste ze met haar meerderen en ruimde ze ten slotte het veld, om trouw te kunnen blijven aan zichzelf. Maar altijd wist ze weer een nieuwe baan te vinden, zodat ze steeds haar eigen boontjes kon blijven doppen.

Er was ook een andere Diet, die veel minder mensen te zien kregen. In de periode 2008-2010 sprak ik daarover wekelijks met haar. Ik kende Diet omdat ik in 1988-1989 bij haar op kamers had gewoond. Samen namen we de vele dagboeken en andere egodocumenten door die Diet in de loop van haar leven had geschreven. Daaruit bleek dat ze haar hele leven was blijven hunkeren naar de aandacht en waardering die ze als kind zo had gemist.

Diet groeide op met twee zussen in een gereformeerd gezin op de Veluwe. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze veertien was. Ze werkte in allerlei banen in de verpleging en jeugdzorg en als bedrijfsleider in de puddingfabriek van haar vader. Op latere leeftijd studeerde ze psychologie, maar ze werkte nooit als psycholoog. Ze volgde ook een opleiding tot ademtherapeut. Daar maakte ze evenmin haar broodwinning van, maar ze behandelde wel bekenden. Vanaf 1966 tot aan haar vervroegde pensioen werkte ze bij de gemeente Utrecht, waar ze haar eigen koers voer bij het toewijzen van woningen en innen van huurschulden. In de maanden voor haar overlijden stond ze in verzorgingshuis Vredenoord in Huis ter Heide bekend als ‘het zonnetje in huis’.

Eerste exemplaren voor Bettie Miltenburg en Gosse Taekema.

Eerste exemplaren voor Bettie Miltenburg en Gosse Taekema.

Trouw aan mezelf  is het levensverhaal van Diet Middelman, opgeschreven als roman, maar helemaal waargebeurd. Het is op 15 januari 2017 verschenen, in eigen beheer, dus het is niet in de boekhandel verkrijgbaar. Het boek kost 20 euro, de verzendkosten binnen Nederland bedragen 5 euro. Wil je een exemplaar bestellen, stuur me dan een mailtje met je postadres. Wil je een kijkje nemen in het boek, klik dan hier. Een filmpje (4 minuten) van de boekpresentatie op 15 januari in Utrecht is hier te bekijken.

Meelezer en ex-Opzij-redacteur Anke Manschot zegt over dit boek: ‘Ik kan Trouw aan mezelf van harte aanbevelen. Ik denk dat dit levensverhaal heel herkenbaar is voor veel (vrijgevochten) vrouwen van mijn generatie (Anke is 66, FP), maar ook voor de jongere generaties lijkt het me interessant om te lezen hoe een in haar jeugd beschadigde vrouw met een groot rechtvaardigheidsgevoel zich dapper door het leven slaat en uiteindelijk erin slaagt haar demonen eronder te krijgen. Er staan echte pareltjes in dit boek, zoals de dialoog die Diet Middelman vlak na de Tweede Wereldoorlog voert met een luitenant met een groot psychologisch inzicht.’

Nieuws over het Diet-project

07/03/2017: Boek over Diet in de media
28/01/2017: Filmpje over boekpresentatie
17/01/2017: Presentatie boek over Diet goed bezocht
02/12/2016: Boek over Diet Middelman naar drukker
20/10/2016: Veel animo voor boek over Diet Middelman
05/10/2016: Titel en cover voor boek over Diet
15/09/2016: Boek Diet begin volgend jaar af
27/07/2016: Weer aan het werk
25/05/2016: Vormgeving en presentatie Diet-boek
15/04/2016: Diet-project in volle gang
11/02/2016: Boek over Diet Middelman
12/01/2016: Crematie van Diet

Webdesign en Realisatie - Rode Rups RodeRups
Copyright © 2024 Frieda Pruim tekst en redactie - All Rights Reserved
Powered by WordPress & Atahualpa