Jotika Hermsen

Om Jotika Hermsen (1932) kun je niet heen in boeddhistisch Nederland. Maar voordat ze Jotika werd, leidde ze nog drie andere levens. Ze kwam ter wereld als Jo, oudste boerendochter in een groot rooms-katholiek gezin. Van haar 21ste tot haar 43ste was ze kloosterzuster Marie-Louise, die als eerste non de Sociale Academie deed, maatschappelijk werkster werd en later de leiding kreeg over de laatste, opstandige jonge zusters. Als Joke werd ze in 1978 leidster van de therapeutische cocounselinggemeenschap in Nederland. Dat combineerde ze met een baan als docente aan een feministische opleiding voor welzijnswerksters. Pas zo’n dertig jaar geleden werd ze Jotika: leidinggevende in een Amsterdamse tempel, boeddhistisch non − op haar eigen voorwaarden − en gelauwerd meditatielerares.

De rode draad in al deze levens is dat ze altijd contemplatief − beschouwend − midden in de wereld heeft gestaan, om van betekenis te zijn voor anderen. In al haar levens was ze waarheidszoeker en pionier. Als meditatielerares maakte ze het boeddhisme toegankelijker voor vrouwen en slaat ze een brug met het christendom.

Voor deze biografie sprak Frieda Pruim uitvoerig met Jotika Hermsen en met ruim veertig mensen om haar heen. Ze kreeg toegang tot Jotika’s persoonlijke archief en putte uit historische bronnen. Daarmee schetst dit boek ook een beeld van bijna een eeuw levensbeschouwelijke ontwikkelingen in Nederland.

Jotika Hermsen. De vier levens van een spiritueel pionier verschijnt op 20 september bij uitgeverij Samsara. Het telt ruim 300 pagina’s en kost 29,99 euro.

Frieda Pruim (1967) werkte na haar studies journalistiek en letteren als journalist voor onder meer het feministische maandblad Opzij. Sinds 2012 is ze zelfstandig journalist en (eind)redacteur van tijdschriften en boeken. Ze is hoofdredacteur van kwartaalblad Genoeg, over meer doen met minder. Van haar hand verschenen eerder de boeken In dienst van God. Levensverhalen van kloosterzusters (Contact, 2007) en − samen met Manuela Kalsky − Flexibel geloven. Zingeving voorbij de grenzen van religies (Skandalon, 2014). Met Jotika Hermsen maakte zij Anders zien (Samsara, 2023), waarin Jotika’s mooiste boeddhistische teksten gebundeld zijn.

Jotika in de media

Boeddha in de polder, 4 januari 2024
Boekbespreking Anders zien in Boeddhistisch Dagblad, 17 juli 2023
Interview in Trouw bij Jotika’s negentigste verjaardag, 28 juli 2022
Kijken in de ziel: religieuze leiders, zomer 2018
Documentaire bij Jotika’s tachtigste verjaardag, 9 september 2012

Webdesign en Realisatie - Rode Rups RodeRups
Copyright © 2024 Frieda Pruim tekst en redactie - All Rights Reserved
Powered by WordPress & Atahualpa